top of page

Autorski tekst Ivice Dačića za „Politiku“


Već danima mediji spekulišu fantazijom u kojoj Socijalistička partija Srbije i ja, posle izbora, menjamo strane i pomažemo protivnicima Aleksandra Vučića da formiraju vladu. Pominju se „nož u leđa”, „izdaja”, „DOS i SPS zajedno”… i ubeđeno se tvrdi da moja stranka i ja tajno pregovaramo ne samo sa opozicijom, nego i sa medijskim protivnicima ove vlade, pre svega sa „Kurirom”.

Zbog svega toga, dužan sam da saopštim:

Ne znam kakav će biti krajnji izborni rezultat, pošto će izbori, kao što je i premijer rekao, biti teški, pogotovo za SPS.

Ne znam ni koje su sve kombinacije posle izbora moguće, niti ko će sve konkurisati za mesto u budućoj Vladi Srbije. Ali, ono što sasvim sigurno znam, jeste da ni ja ni SPS nemamo nameru da menjamo svoje partnere, bez obzira na rezultat, mogućnosti, pa čak i bez obzira na to da li ćemo uopšte konkurisati za učešće u vlasti.

Mi smo se za savez sa Aleksandrom Vučićem odlučili još 2012. godine, zbog jasnog programa i istih političkih ciljeva. Četvrtu godinu smo u toj koaliciji i u Vladi Srbije, deleći iste vrednosti, i ta činjenica određuje i naš odnos prema budućnosti.

Hoćemo reforme, hoćemo siguran korak ka Evropi, i hoćemo da posao, koji je tada započet, bude završen.

Svaki savez sa Pajtićem, koji se muči sa bipolarnim poremećajem, pa je pola u vlasti, pola u opoziciji, i koji hoće da menja vlast u Srbiji, ali nikako ne i u Vojvodini; ili sa manekenom propale politike Tadićem, sa Čedom Jovanovićem, koji govori da je Republika Srpska genocidna tvorevina i koji bi priznao Kosovo, sa povampirenim Živkovićem, sa najvećim autonomašem Čankom, ili opasnim i nekontrolisanim nacionalistima iz Dveri i DSS-a i Srpske radikalne stranke – za Socijalističku partiju Srbije je nemoguć, baš kao što je nemoguće da se naša partija udruži sa „Kurirom” i ostalima koji se, ovih dana, zdušno trude da obore rejting vlade i njenog premijera.

Upravo zato svako relativizovanje rezultata rada Vlade kroz lične stavove pojedinca, kao što je bio Mrkonjićev stav o „Prokopu”, ne samo da nanosi štetu odnosima između SNS-a i SPS-a, nego i odvlači pažnju od pogubnih posledica vladavine DOS-a posle 5. oktobra, jer i u slučaju „Prokopa” DOS je zaustavio taj projekat, kao što je zaustavio i sve ostalo u Srbiji. SPS smatra da je ovo kapitalni projekat, koji je i pored opstrukcije DOS-a tokom dvehiljaditih upravo ova Vlada uspešno završila.

I dićićemo glas svaki put kada se dosmanlije usude da pomenu medije, dugove, siromaštvo, nezaposlenost … i podsetićemo ih da su hapsili novinare, gasili medije, pljačkali Srbiju, zadužili je do bankrotstva, upropastili privredu, stvorili čitavu novu klasu siromašnih i nezaposlenih.

To ćemo raditi i pre i posle kampanje, bez obzira na sopstvenu ulogu u ovoj ili budućoj Vladi.

Srbiji nisu potrebne dvostruke ličnosti, oni koji su istovremeno i vlast i opozicija, koji se, s jedne strane, grčevito drže za sopstvene fotelje, a s druge traže da čovek sa najvećom podrškom bude smenjen.

Nisu joj potrebni ni oni koji bi da šalju njenu decu u nove ratove, a pogotovo ne oni koji bi da im se zaborave katastrofalne odluke, pravljenje marketinškog eksperimenta od čitave države, i da im se, ovog puta udruženim sa onim koji su zbog Šilerove terali iz stranke, da nova šansa da se bave PR-om i da kupuju firme koje će potom upropastiti, a da sve to zovu državnim interesima.

Srbiji je potrebna disciplina reforme, investicije, novi putevi, radna mesta, napredovanje prema Evropi i mudra državotvorna politika koja se nikada neće kockati sa mirom i istovremeno zaštititi državne i nacionalne interese.

I samo ta politika imaće podršku SPS-a. I samo čovek koji je sprovodi, moći će da računa na našu podršku, bez obzira na to da li smo u vlasti, opoziciji, ili uopšte u parlamentu.

Taj čovek se zove Aleksandar Vučić. I na nas, kao strateške partnerem može da računa.

Izvor: Politika

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page